Novi Sad
24.06.2022.
09:17 > 09:30
Udes koji se u četvrtak nešto pre 15 časova dogodio na Bulevaru oslobođenja obeležila je reakcija bicikliste, koji je oborio baku koja je prelazila biciklističku stazu.

Komentari 161

  • Brka

    28.06.2022 14:21
    Ne vodi niko računa, meni je pre tri dana na Bulevaru Evrope kod Branka Bajića, žena prešla put biciklom pri tom ne pogledavši ni levo ni desno sa sve slušalicama u ušima.
  • - J -

    28.06.2022 00:51
    @Zemlja čudesa
    Ne lupetaj!!!
    Evo nacrtaću ti: zamisli, između busa i biciklističke postoji prostor.
    Meni je ovo logično: Svako ko i malo razmišlja će pogledati zbog sebe a i zbog drugih, kada izađe iz busa, levo i desno.
    Zbog "raznih logika" postoji zakon. Prouči ga.
  • Gaga

    27.06.2022 23:23
    Obožavam roditelje, bake, deke koji guraju bebice u kolicima po biciklističkim stazam, jer i oni imaju točkove.... Odgovor na postavljeno pitanje zašto... Pa gospođo ovo je saobraćaj, uvek će neko nekog da propusti.. A kad se neko zakuca u njenu bebu ko će biti kriv
  • Igor

    27.06.2022 21:47
    Biciklisti
    U Novom Sadu biciklisti imaju katastrofalnu kulturu i neznanje i nepoznavanje saobraćaja. Osioni, bahati generalno predstavljaju najveću opasnost pi bezbednost saobraćaja. Ko ne veruje neka ode 15 minuta u Portu.
  • Vladan

    27.06.2022 15:25
    @Zemlja čudesa

    Logika, lepo vaspitanje, a bogami i propisi diktiraju sledeće: kad hoćeš da pređeš biciklističku stazu, pogledaš u oba smera ako je staza dvosmerna (kao što je ovde slučaj), po potrebi sačekaš čitave 2-3 sekunde da propustiš vozilo, pa onda pređeš stazu. Sa druge strane, razmaženost i bahatost navode da pomisliš da su biciklisti dužni da stanu da bi ti prekinuo njihovu putanju kretanja, pa još povrh svega i da širiš lažne informacije kako je to "po pravilima".
  • Zemlja čudesa

    27.06.2022 13:13
    Vladan 25.06.2022 • 08:53
    @Stohadin
    Vozač bicikla je dužan da se zaustavi da putnici uđu - izađu iz vozila havnog prevoza.

    Mene iskreno zanima jel postoji neki zbornik tih izmišljenih pravila, pošto ih u zakonu nema?

    Možda bi samo trebalo upotrebiti logiku - putnici koji izlaze iz autobusa nemaju drugu mogućnost da se sklone od pomahnitalog dvotočkaša osim da se vrate nazad u vozilo. Osim toga, postoji i nešto što se ranije nazivalo "lepo vaspitanje" - staneš, pričekaš minut da ljudi izađu i sklone se, pa onda voziš dalje.
  • Pera Zdera

    27.06.2022 09:26
    Svi dostavljaci bilo na biciklu ili u onim raspadnutnim punticima voze kao muve bez glave. Po meni bilo je samo pitanje vremena kada ce se desiti sranje.
    Nekad su i taksisti vozili na isti nacin ali su dosli pameti pa sada su pristojniji.

    Po meni rekao bih da je ovo pitanje evaluacije, ako izdrzimo jos 12 meseci dostavljaci koji voze kao muve bez glave ce biti u corkama.
  • Nana

    26.06.2022 19:46
    Rotacija
    Mislim da bake treba da budu posebno obelezene u saobracaju. Neko rotaciono svetlo npr
  • NS

    26.06.2022 17:56
    Kontrola poštovanja propisa
    Da policija kontroliše primenu propisa da biciklusti voze u pravcu kreranja vizila onda bi sve bilo bezbednije.Ovako biciklisti na istoj stazi voze u oba smera . Takođe većina vozi sa slušalicama u ušima . Policija mora da kontroliše i sankcioniše primenu propisanih pravila.
  • @ zzzz

    26.06.2022 17:54
    Stari ne paze
    Potpuno saglasan sa komentarom "zzzz" i dopunio bih ga cinjenicom da za vreme ogranicenja izlaska starijih od 70 van kuca tokom epidemije korone nije bilo problema u saobtacaju.
  • Marko

    26.06.2022 16:52
    Ko god napiše "Nepoštovanje auta" njemu je odavno ispran mozak. Izađite malo iz svojih krntija i pokušajte da koristite sopstvene noge ili bicikl, neće vam pasti kruna sa glave.
  • Vladan

    26.06.2022 15:30
    @Maja

    Ako negde zbog građevinskih radova moraš isto da ideš kolovozom ti se ni tu nemoj skloniti s puta automobilima, pa će se taj problem sa tvojom fiks-idejom da si u pravu vrlo brzo sam rešiti.
  • Bojan

    26.06.2022 15:16
    @BoeserWolf

    I evo nam još jednom izmišljenog propisa koji postoji samo u glavama razniuh praznoglavih likova koji, ironično, ne poštuju propise koji zapravo postoje. Što se mene tiče, ta crvena farba je tu da te dozove svesti da prelaziš stazu i da treba da gledaš oko sebe. Ako ti to ne pomaže žalim slučaj, proći ćeš kako ćeš proći.
  • Maja

    26.06.2022 14:54
    Nepostovanje pesaka i auta
    Jako su bezobtazni i jure posebno dostavljaci , besne, dobacuju nece sa uspore.I kad vide da zbog gradnje pesaci moraju da idu biciklistickom stazom nece da to da vide a tek na trotoarima su umislili da je deo njihov, pa ne bi stubovi i semafori na koje bi naleteli a koji postavljeni u njihovoj putanji da se taj deo smatra njihovim.
  • Brana

    26.06.2022 13:51
    Muva bez glave
    Ja sam i pešak i biciklista. 90 % pešaka se ponaša kao da su oni jedini i da svi treba da se prilagode njima. Jutros mi je jedna devojka bukvalno zakoračila na biciklističku i pravo pod bicikl a da nije ni pogledala ni registovala da je da pešačke staze preko trave stigla do biciklističke. Zvonila sam i uspela da je obiđem ali generalno pešaci su kao muva bez glave. Kao da su jedini na svetu i na ulici. Pogotovo kad izlaze iz autobusa. E tu su glavni i bogom dani !
  • Bassara

    26.06.2022 12:48
    Fama o biciklistima
    Biciklisti su raka rana ovog predivnog grada. Banda!
  • Saša

    26.06.2022 11:44
    Pešaci
    To kako je sebe žena upropastila nepoznavanje propisa se non stop dešava sa svim pešacima. Pešak je dužan da stane oa da pogleda na obe strane pa da pređe najkraćim putem. Ako ne uradi jednu od ovih radnji u prekršaju je u direktno ugrožava svoj život jer između organa i drugog učesnika u saobraćaju na putu je samo koža. Da 1.4. 2018 je važio zakon i dobro da je promenjen da ostali učesnici moraju da propuste pešake na pešačkom pa čak ako se kreću iza njega. Sad važi da ne sme da ga ometa u kretanju tako da ako neko prođe sa kolima isprwd pešaka na pešačkom koji nije obeležen svetlosnom signalizaciju nije u prekršaju ako ne ometa pešaka. To je nametnulo odgovornost pešacima da gledaju gde idu i poštuju zakon a to apsolutno nijedan pešak ne radi čak ni povremeno. Apsolutno sve nezgode pešaka se ne bi desile da pešaci poštuju propise i stanu pred pešački i pogledaju da li neko ide jer onda ni ne bi stupili na kolovoz jer znaju da je koža tanka između organa i metala
  • Mix

    26.06.2022 10:29
    Propisi
    Kao i u svemu, postoje propisi koji regulišu ovu oblast. Problem je što svaki pojedinac primenjuje zakon kako mu odgovara. Nepoznavanje zakona nas ne oslobađa odgovornosti. Neznanje je, sudeći po komentarima, ogromno. Kad pojedini, komentarima pokušaju da edukuju, doživljavaju kritiku. Utisak o našem mentalitetu - manjak znanja- višak samopouzdanja!
  • BoeserWolf

    26.06.2022 09:54
    Na pesackim prelazima nikad ne staju pesacima, a bo'me vole i stazom da se vozikajui jurcaju.
    Evo raskrnica kod futoske pijace, cokcu i zvone ljudima, ne staje im se niti usporava, a jos im je staza ofarbana crvenom bojom kao u Becu, ali dzaba.
    Dragi biciklisti, kad vam je staza crvena, znaci da nemate prvenstvo, tako da prekinite da zvonite ljudima kao neke babe, vec usporite i propustite ih da predju put. I da, naucite pravila saobracaja, i sami ste ucesnici.

    Saobracajna policija treba da se koncentrise na bicikliste ako zafali para u budzetu, jer samo mali broj njih postuje odn. uopste i zna pravila saobracaja. Vecina dok sedne na bajs, do coska ce vec napraviti prekrsaj i zaraditi kaznu.
  • Brijena

    26.06.2022 09:17
    Tuzno
    Najveci problem je sto biciklisti nece da menjaju svoju brzu kretanja sta god da se desava ispred njih. Ukoliko nailaze na put, pa prelaze na pesackom, ne usporavaju samo izlete. Kada su neki sporiji biciklisti ispred njih, zvone kao nenormalni, umesto da malo uspore i zaobidju ih. Bila sam i ja biciklista, pa sam menjala tempo voznje u odnosu na to sta se desava ispred mene.
    Jednostavno u NS ne postoji kultura voznje bicikla. Glovo i Wolt da ne pominjem, njihovi dostavljaci su kao kamikaze, vec sam bila svedok par svadja dostavljaca i drugih ucesnika saobracaja, izrazito su drski i bezobrazni.
  • - J -

    26.06.2022 01:00
    U svom ranijem komentaru sam napisao da su bici staze na bulevaru dvosmerne.... i dobio više minusa nego pluseva!
    Znači NEMATE pojma o saobraćajnim pravilima! Ako mi ne verujete raspitajte se, proučite... eto makar sebe radi, MOLIM VAS!
  • - J -

    26.06.2022 00:55
    @Mirko
    25.06.2022 • 21:36
    Pesacki prelaz
    A zasto se neko pametan ne doseti pa ne stavi pesacke prelaze i preko biciklistickih staza??? Po cemu su oni toliko nedodirljivi pa ne mogu da propuste dete??? Kad god prilazim strandu ka blagajni i kad prelazim preko nasipa imam strah da ce neki debil naleteti i udariti me. Par puta sam jedva decu zadrzao da ne podlete, a oni, biciklisti kao da tu namerno nagaze iz sve snage da ae pokazu valjda…

    Zašto bi Vas neko udario biciklom ako ste pogledali levo i desno, pre nego što pređete biciklističku stazu?
    Kako to mislite da ste jedva zadržali decu. Pa onda Vi niste sposobni da ih vodite ulicom!

    @Za mnoge - neverovatno je koliko ne poznajete osnovna saobraćajna pravila i koliko se lupaju gluposti... ono, baš lupaju!
    Biciklista NIJE dužan da propušta pešake na biciklističkoj, pa čak i kada ko muve bez glave izleću iz busa! Pesak je dužan da propusti bicikistu!
    Neko će stradati jer vi pišete svoje mišljenje!
    Informišite se šta je po zakonu kad već u osnovnoj niste to naučili.
  • Zika

    25.06.2022 23:20
    1. Biciklisticke staze su dvosmerne. Mnogi ih mesaju sa biciklistickim trakama koje su jednosmerne, u pravcu kretanja ostalog saobracaja.

    2. Biciklista mora da sidje sa bicikla na pesackom prelazu, samo tamo gde ne postoji i biciklisticka staza.

    3. Maksimalna zakonom dozvoljena brzina kretanja na biciklistickoj stazi je 35km/h.
  • Nisam

    25.06.2022 21:49
    Biciklista
    Pešaci, od kad su zaštićeni zakonom, postali su kamikaze. Najgore su mame sa kolicima koje ugrožavaju i svoju decu šetnjom na biciklističkim stazama, a najgore je na prelazima. Ponašaju se kao da nikog nema oko njih.
    Što se tiče propuštanja, upotrebite sive ćelije, bar vi koji smatrate da ih imate:
    Kome je lakše da se brzo zaustavi, automobilu koji ide 50 na sat ili pešaku? Biciklisti koji ide 20-25 na sat ili pešaku?
    Da se razumemo, nije problem automobilu propustiti pešaka ili biciklistu koji je primećen na vreme, nije ni biciklu to problem. Problem su mozgovi koji žive u ubeđenju da se automobili i biciklovi mogu zaustaviti u mestu kad oni kroče na asfalt na 5 metara od auta ili pola metra od bicikla, i mozgovi koji ne uspore kad vide pešaka na prelazu, pa čak i van njega.
  • NS

    25.06.2022 21:49
    Necije nerazmisljanje
    Prelazila sam most na kanalu DTD na St.Andrejskom putu. Isla sam dijelom za pjesake, kao pjesak,normalnom brzinom. Odjedanput, s ledja me je, uz pokusaj kocenja, kada je vec bio tik iza mene, silno udario tockom biciklista.
    " Gospodjo, pa vi loše čujete".
    On je jurio nesmanjenom brzinon, uz postojecu buku vozila, vjerovatno kratko zazvonio, i ocekivao da odlicno cujem, i da cu se nekako skrajnuti. Tad mi je bilo 68g. Nije se ni izvinuo. Ja sam imala veliku modricu na nozi,bar mjesec dana, i boljelo me mjesto udara. Tkakvo je normalno ponasanje novosadskih biciklista ,u velikom procentu.
  • Mirko

    25.06.2022 21:36
    Pesacki prelaz
    A zasto se neko pametan ne doseti pa ne stavi pesacke prelaze i preko biciklistickih staza??? Po cemu su oni toliko nedodirljivi pa ne mogu da propuste dete??? Kad god prilazim strandu ka blagajni i kad prelazim preko nasipa imam strah da ce neki debil naleteti i udariti me. Par puta sam jedva decu zadrzao da ne podlete, a oni, biciklisti kao da tu namerno nagaze iz sve snage da ae pokazu valjda…
  • Loki

    25.06.2022 20:42
    Dostavljači, čast retkima, uglavnom jurcaju, često prolaze na crveno, krše razne propise... Verovatno moraju da žure, ali ipak, to kako voze ne valja.
  • Mugabe

    25.06.2022 19:56
    Dok sam u autu biciklusta ima prednost. Kada sam pesak biciklista je duzan da me propusti. Zasto su biciklisti ubedjeni da imaju prednost u odnosu na sve?
  • Biciklista

    25.06.2022 15:43
    Biciklističke staze su dvosmerne osim ako nije obeleženo drugačije. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima je 2009. godine prvi put označio biciklističku stazu kao put (koji je po pravilu dvosmeran, a ne jednosmeran), a ne "saobraćajnu površinu". Član 89, stavovi 2 i 3 koji su najčešće citirani:

    "Ukoliko na putu postoji biciklistička traka, vozač bicikla, mopeda i lakog tricikla mora da se kreće desnom biciklističkom trakom u odnosu na smer kretanja saobraćaja.

    Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila."

    Član 89, stav 2 se odnosi na traku (što staze na Bulevaru oslobođenja nisu, već npr. traka na Kisačkoj), a stav 3 na dvosmerne (!!!!) biciklističke staze i primenjuje se na biciklistu kada je na dvosmernoj stazi - jer mora da vozi desnom stranom staze, a ne po sredini ili sa leve strane.

    Da rezimiram, u važećem zakonu nigde nije propisana posebna obaveza da je staza obavezno jednosmerna niti da se vozi samo jednom stranom staze. Da jeste i da ne postoji mogućnost da se znakom odredi drugačije, SVE staze bi bile jednosmerne, čak i one gde postoji staza samo sa jedne strane ulice. Lično, uvek sam spreman da idem na sud po ovom pitanju. I policiju čine ljudi, a ne eksperti sveznalci - i oni greše, ne sa lošom namerom.
  • Jovica Stojković

    25.06.2022 14:43
    Bahatost
    Nema šta pešak da traži na biciklističkoj stazi. To je isto kao da šeta po sred ulice. I ja im zato i sviram, i vičem i psujem. A ako moraju da pređu preko biciklističke staze onda isto kao i na uluci, pogledaš da li nekoga ima pa onda prelaziš. Ja sam kao biciklista ponekad primoran da votim po pešačkoj stazi, ali se tada ponašam tako da pešaci u svakom trenutku imaju prednost. Mene kao vozača automobila strašno nerviraju bahati biciklisti koji voze ulicom kao da bema nikoga, nikad, ali nikad ne staju na crveno na raskrsnici, samo se provuku između vozila i piče dalje. Iako se na metar od njih nalazi biciklistička staza. To su oni napucani u full opremi sa opasnim sportskim bajsevima kojima je ispod časti da voze biciklističkom stazom. Dakle, na svim stranama ima bahatih, a kod pešaka, rekao bih, besmotrenih učesnika u saobraćaju.
  • PurgerNS

    25.06.2022 14:01
    biciklisti ovdašnji su poslednji izdanak palanke...Novi Sad je danas grad i trebali bi svatiti da su i za njih pravila u saobraćaju...nema više štipaljke na pantalone pa preko bulevara
  • PurgerNS

    25.06.2022 13:02
    biciklisti ovdašnji su poslednji izdanak palanke...Novi Sad je danas grad i trebali bi svatiti da su i za njih pravila u saobraćaju...nema više štipaljke na pantalone pa preko bulevara
  • MileBukovac

    25.06.2022 12:52
    i pešak sam i biciklista i automobilista...odgovorno tvrdim da je najgora sorta ovi na biciklu..čim zajašu biciklo dobiju nekakvu snagu i važnost da je grad njihov i da samo oni imaju sva prava u saobraćaju..tu ubrakam i bahato ponašanje prema pešacima ali i bezobzirnost prema vozačima ...to zaletanje na pečačkoj stazi(ne biciklističkoj) ta zvonjava...i dernjava...govori mi samo jedno..palanački mentalitet biciklista
  • Novosadista

    25.06.2022 11:56
    Pomahnitali biciklizam
    Kod Merkatora prisustvovao kad je mladić biciklista oborio stariju ženu na biciklu, nije mogla da se ustane od bolova u kolenu. Najbezobzirniji učesnici u saobraćaju, probijaju zvučni zid kod semafora na futoškoj pijaci bez obzira na veliki broj pešaka.
  • Vasilije

    25.06.2022 11:17
    Elektricni
    Mislim da su velika opasnost bicikli dostavljaca koji imaju naknadno ugradjene tockove sa elektricnim pogonom, te bez problema idu 40-50 km/h. Istovremeno kocnice nisu prilagodjene tim brzinama, a ni sama konstrukcija bicikla.
  • MileBukovac

    25.06.2022 11:12
    i pešak sam i biciklista i automobilista...odgovorno tvrdim da je najgora sorta ovi na biciklu..čim zajašu biciklo dobiju nekakvu snagu i važnost da je grad njihov i da samo oni imaju sva prava u saobraćaju..tu ubrakam i bahato ponašanje prema pešacima ali i bezobzirnost prema vozačima ...to zaletanje na pečačkoj stazi(ne biciklističkoj) ta zvonjava...i dernjava...govori mi samo jedno..palanački mentalitet biciklista
  • krajiška vila

    25.06.2022 11:03
    Iz mog dugog iskustva bicikliste (i vozača motora i automobila), čini mi se da su u najvećem riziku mladi ljudi na električnim trotinetima.

    Dosad mi se dvaput desilo da vozim bicikl s punim rancem na leđima, da trotinetdžija proba "na knap" da me obiđe - dotakne me i slupa se u suprotnu stranu.

    Deluje mi da nemaju predstavu o tome koliko je to nestabilno vozilo - em sam teža, em daleko stabilnija, ako dođe do kontakta mogu samo da rikošetiraju :(.

    Mislim, može da padne ako mu mušica uleti u oko...

    Električni trotinet smatram sjajnim prevoznim sredstvom, ali da imaoci imaju predstavu o zakonima fizike i sporije se kreću... Njih radi :(.
  • Vladan

    25.06.2022 08:53
    @Stohadin
    Vozač bicikla je dužan da se zaustavi da putnici uđu - izađu iz vozila havnog prevoza.

    Mene iskreno zanima jel postoji neki zbornik tih izmišljenih pravila, pošto ih u zakonu nema?
  • Samo posmatram

    25.06.2022 08:25
    @@@Dukka
    “…Posto se kretao od B. Ribnikar prema Futoskoj sa leve strane kolovoza, znaci da je biciklosta vozio u kontra smeru. Da i na biciklistickim ima smer, osim ako ista nije podeljena belom linijom….”

    Kakve veze ima šta je na biciklističkoj nacrtano, kada ista nije za pešake?
    Taj smer je jedino za same vozače bicikla, da ne prave sebi eventualnu gužvu i ništa više.
  • Stohadin

    25.06.2022 03:43
    Biciklisti-Pešaci
    Biciklistička staza u zoni autobuskog stajališta,pravilo je sledeće.
    Vozač bicikla je dužan da se zaustavi da putnici uđu - izađu iz vozila havnog prevoza.
    U svim drugim situacijama pešak prelazi bici stazu kao da prelazi kolovoz.
  • Novosadjanin

    24.06.2022 23:45
    Ja obozavam da vozim bajs po NS, i vrlo je interesantan za to , medjutim da bi se resili svi ovi problemi potrebno je da drzava promeni neke zakone i infrastrukturno resi neke deonice Novog Sada gde vlada potpuni haos , gde se ne zna ko pije ko placa ! Ovako mozemo nonstop da krivimo jedni druge ali to nikud nece odvesti! Ovako su svi krivi i pesaci i biciklisti ! U nasoj drzavi po nasem zakonu pesak je bog , ali u praksi to bas i nije tako kad ti neko izleti da li pred auto ili bajs !
  • @Dukka

    24.06.2022 21:08
    Dukka
    24.06.2022 • 19:11
    Smer?
    Bio sam prisutan, do duse odmah nakon nezgode.
    Mislim da sve treba jednako kaznjavati, vozace motornih vozila, motorase, pesake pa i bicikliste.
    U velikom broju biciklisti se ponasaju bahato i sa pesackog prelaze na kolovpz i obrnuto
    Posto se kretao od B. Ribnikar prema Futoskoj sa leve strane kolovoza, znaci da je biciklosta vozio u kontra smeru. Da i na biciklistickim ima smer, osim ako ista nije podeljena belom linijom.
    Znaci biciklista je kriv!

    Ja, kao biciklista o tome ovde pricam. Nisam bio prisutan, ne znam sta se desavalo i takodje znam koliko su pesaci i nesmotreni i namerno bezobrazni pa cesto kada cuju zvonce, a idu posred biciklisticke staze se samo okrenu i nastave, bez da se mrdnu. Zasto to rade ne znam, da li traze kavgu ili jednostavno smatraju da je sve sto nije za utomobile u stvari za pesake, a biciklove samo smatraju dosadnim smetalima... stvarno ne znam? Ali prva stvar na sudu koja bi bila postavljena je sa koje strane ulice se to desavalo i zasto je vozio sa te strane i to ljudi ne mogu da shvate, da i za biciklove vaze pravila saobracaja. Svetla, kocnice, postoje ulice koje imaju dvosmerne biciklisticke, ali vecinom u Novom Sadu one to nisu. Na sudu bi ovaj decko bio kriv ne zbog brze voznje, nego zato sto je vozio sa leve, nedozvoljene strane u ulici koja nema dvosmerne biciklisticke trake. Vodite racuna o tome i malo vise tolerancije i paznje.
  • Жика

    24.06.2022 21:04
    Бициклиста сам и свакодневно на улици. Пешаци су врло често несвесни тога да се крећу бициклистичком стазом, а не пешачком. Често гледају у мобилни, а не око себе. Заправо, све је више и бициклиста који гледају у телефон док возе, па зато кривудају , не крећу одмах на зелено, или успоре толико да онај иза њих губи равнотежу. Град има солидне стазе, али и ми треба да се понашамо мало обзирније према другима који ту исту стазу користе.
  • Mon

    24.06.2022 20:54
    Biciklisti su bahata sorta. I kao pešak i kao vozač obavezno strepim od njih. Na Limanu su pogotovo nasilni i ne jure samo svojim stazama, već i parkom i trotoarima. Pravo čudo da neko dete nije nastradalo.
  • - J -

    24.06.2022 20:40
    Na Bulevaru su bici staze sa obe strane dvosmerne.
  • Pa ako je

    24.06.2022 20:01
    Pa ako je Vucevic mogao da vozi biciklo na posao onaj jedan dan u godini kad je svetski dan biciklista i to POGRESNOM STRANOM BULEVARA mogu i ja :)))
    Salu na stranu, najveci problemi voznje bajsa u NS su -
    1. Veoma lose staze
    2. Ljudi koji nisu iz NS pa ne znaju da se ovde "voze bicikla non stop"
    3. Vozaci automobila koji na bici staze gledaju kao na besplatan parking (posebno isticem Futosku ulicu)
  • Dukka

    24.06.2022 19:11
    Smer?
    Bio sam prisutan, do duse odmah nakon nezgode.
    Mislim da sve treba jednako kaznjavati, vozace motornih vozila, motorase, pesake pa i bicikliste.
    U velikom broju biciklisti se ponasaju bahato i sa pesackog prelaze na kolovpz i obrnuto
    Posto se kretao od B. Ribnikar prema Futoskoj sa leve strane kolovoza, znaci da je biciklosta vozio u kontra smeru. Da i na biciklistickim ima smer, osim ako ista nije podeljena belom linijom.
    Znaci biciklista je kriv!
  • Sale

    24.06.2022 19:07
    Najviše mi se sviđaju oni tipovi u ranim tridesetim, opšteg stajlinga ala survivor što jurcaju posred ulice na svojim fensi, "sportski nabudženim" bajsevima, trkajući se sa svojim kalorijama i automobilima, a pored biciklistička. NS je poznat po biciklističkim stazama odavno. Kakve su takve su. Koristite ih.
  • Dijaspora6

    24.06.2022 18:47
    Svuda isti problem
    U gradu u kome živim mnoge ulice nemaju klasičan trotoar već travnjake čijom sredinom ide betonska traka širine oko 1.5 m. Nju koriste i pešaci i biciklisti i ljudi u invalidskim, električnim kolicima. Te trake nisu obeležene ni kao pešačke ni kao biciklističke nego su za sve. Kad se njom ide treba biti pažljiv jer mnogi biciklisti i invalidi ne koriste zvonce kad su iza pešaka. Biciklisti često prolete pored pešaka bez ikakvog upozorenja uzdajući se u svoju veštinu i brzinu. Naravno ako se osoba u tom trenutku okrene ili posrne iz nekog razloga, nesreća je neminovna.
  • yuyyiai

    24.06.2022 17:49
    Svidja mi se kako su komentatori uvidjavni i kako svi postuju jedan drugog.
  • Viktor

    24.06.2022 16:39
    Generalno su nam biciklisticke staze uzasne. Negde je drvo pustilo koren i samo gledas hoce li te katapultirati. Negde su nesto iskopali pa samo posuli sljunkom, boga pitaj kada ce malo asfaltom to da pokriju. Negde napravili zljebove za odvod vode, bubrege mi ispomeraju kada vozim trotinetom. Uvek je voznja stresna pogotovo tokom spiceva i molim se bogu da stignem kuci a da nikoga ne zgazim ili da ne budem zgazen. Takodje na mnogo mesta biciklisticka jednostavno prestaje pa se ti moras snalaziti i ici pesackom stazom da bi dosao do sledeceg poteza za voznju biciklom. Sve se to mora malo bolje isplanirati ako hocemo da smanjimo opterecenje grada automobilima.
  • @Vera

    24.06.2022 16:21
    Vera
    24.06.2022 • 14:23
    opasnost
    Pročita čovek sve ove komentare i dođe do zaključka da su pešaci jedna opaka i nasilna sorta! Jeste da obično biciklisti voze po pešačkoj stazi, tj. trotoarima, a sada nekako ispada da oni mnogo više ugrožavaju nesrećne bicilikliste kada se slučajno ovi zateknu na svojoj, biciklističkoj stazi, a bahati pešak zakorači na nju! ! Kada bi neko sproveo pažljivo ispitivanje konstatovao bi da biciklisti najčešće voze po trotoaru i tamo gde postoji biciklistička staza. Ovaj događaj može da se uporedi sa onim: vest je kada čovek ujede psa, tj. u ovoj priči - kad pešak ide po biciklističkoj stazi, a normalno je kada biciklista vozi po trotoaru.
    Ipak treba imati na umu neke vrlo očigledne razlike: pešaci imaju samo dve noge, a ne dva ili četiri točka, pa ne mogu biti ni brži, a ni opasniji od onih s točkovima! Da se uopšte ne pominju godine i kako se ovde o starim ljudima govori! Treba imati na umu samo jednu sitnicu, svi će, brže nego što misle, postati starci!

    Ta konstatacija na zamisljeno istrazivanje postoji samo u vasoj glavi. Meni svakodnevnica pokazuje bas obrnuto, da se vise pesaci seckaju po biciklistickim stazama. Od majki sa kolicima pa do pesaka sa glavom u oblacima i telefonom u ruci i slusalicama u usima i pored pesacke staze, ali je bankina od 10 cm izgleda nepremostiva prepreka. Ne racunam tu osobe sa invaliditetom i kolicima, njima cesto jeste nesavladiva nazalost, ali to je tema za sebe i sramota gradske vlasti.
  • Relja

    24.06.2022 16:16
    promena
    Novi Sad, kao i sve druge varoši postaju busy gradovi, s gustim i brzim saobraćajem.
    Veliki broj vozača raznih kategorija vozila, ali i pešaka, koji učestvuju u kretanju, imaju različite percepcije brzine i reflekse uočavanja eventualno opasnih situacija.
    Ni pešaci ni biciklisti nisu obavezni da polažu ispit za učestvovanje u saobraćaju.
    Pešak je po našem zakonu o bezbednosti u saobraćaju uvek u pravu, u smislu prava prvenstva prolaza.
    Šteta što na biciklističkoj stazi nema nacrtana zebra, kao na kolovozu.
    Čuvajmo jedni druge, ideja je da svi stignemo gde smo krenuli.

  • Пеле

    24.06.2022 16:09
    А то што је мени индекс стигао ХЛАДАН ником ништа!
  • Radojka

    24.06.2022 15:53
    Opreznost
    Uopste ne tvrdim da svi moramo biti oprezni ali sam koliko puta bila svedok BESTIJALNOJ VOZNJI BICIKLISTA:verujte , gori su od vozača! Stariji ljudi meducinski gkedano, nemaju vise tu koordinaciju, brzinu da izbegnu brzinu kojom biciklisti jure. Pesacke prelaze prelaze u voznji a kad se bicikl.staza ukrsta sa trotoarom , voze SILEDŽIJSKI BEZ ZAUSTAVLJANJA!
    NEMA NISTA DOK POLICIJA NE POCNE DA IH KAZNJAVA
  • XY

    24.06.2022 15:42
    TOLERANCIJA I POŠTOVANJE
    Suženje trotoara u ul. Braće Ribnikara takvo da staze zapravo ni nema, dok je biciklistička normalne širine. Tu neki biciklisti zvone pešacima da se sklone!!!!!
    Da,inače se desi da pešaci bez gledanja zakorače na bic. stazu, te nastane problem. Međutim, mnogo veći problem su vozači motora, motocikala, skutera koji velikom brzinom voze po istoj, pri čemu vozači bicikala izgube ravnotežu, pomerajući se u stranu zbog tuđeg bezobrazluka. Tu treba jasno postaviti pravila i kažnjavati.
  • Vlada

    24.06.2022 15:09
    @@

    Pohvalno je što si pokuša da budeš sarkastičan, ali je urnebesno što se o zakonu informišeš iz trućanja kursadžija sa srednom školom.
  • Marko Trifkovic

    24.06.2022 14:37
    @ex chapman
    Znam da ste redovan komentator i trudim se da shvatim komentar koji ne odgovara opisu situacije i obiluje dopunama događaja. Prema navodima nije biciklista "naleteo na ženu" već je "baka je udarila u torbu i pala na beton". Svi dostavljači na biciklu koliko znam nose torbe na leđima. Biciklista je doslovno mogao da stoji u mestu i da se pešak saplete preko točka i padne (znam osobu kojoj se to desilo) i stariji ljudi su podložniji težim povredama prilikom padova, zbog zdravstvenog stanja. S obzirom da je torba na leđima, isto tako je mladić mogao izgubiti ravnotežu, pogotovo ako je išao brže i izvući deblji kraj. Nezgode se dešavaju. Svi postupci mladića govore suprotno od onoga što tvrdite da je u ovom slučaju primer (da su biciklisti ubeđeni da ne moraju da paze).

    Ako već pričate o "medveđoj usluzi", mislim da je vaše komentarisanje medveđa usluga jer ignorišete član 96 Zakona o bezbednosti saobraćaja. Medveđa usluga je i nerealno očekivanje od udruženja i efekata potencijalne "obuke". Vozači motornih vozila koji izlaze iz auto-škola su najbanalniji primer: plaćaju obuku, pa su i dalje najveći izazivači nezgoda u saobraćaju, sa najtežim posledicama. Holandija je najbezbednija zemlja za biciklista i visoko kotirana za sve ostale, pa se nezgode ipak dešavaju. Zato možda ne bi bilo na odmet napraviti mali reality check.

    Za sve ostale - šetajte i vozite pažljivo, ulica je za sve ljude.
  • @Vlada

    24.06.2022 14:24
    Vlada
    24.06.2022 • 12:24
    @Salle

    Ovo je apsolutno netačno. Ne postoji saobraćajni propis koji to diktira, a konfuzni znaci postavljeni po bulevarima ne mogu da anuliraju 40 godina biciklističke prakse u Novom Sadu. Uostalom, na nekim mestima su direktno u suprotnosti sa tim "propisom", kao npr. na bul. Cara Lazara na Limanu 4 - gde zapravo zaista ne možeš da ideš dvosmerno zbog širine staze, a znak pokazuje da je dozvoljeno.

    Izgleda da Vi znate bolje od milicionera koji mi je ocitao bukvicu o dozvoljenom smeru voznje bicikla. Nije mi naplatio nikakvu kaznu ali do tada nisam ni razmisljao da i biciklisticke staze postoje dvosmerne i jednosmerne. I uslucaju udesa na sudu se itekako gleda da li je biciklista vozio u toj ulici u ispravnom smeru. Ali kao i svemu, ovde svako tumaci zakone onako kako mu odgovara dok se ne desi nesto.
  • Vera

    24.06.2022 14:23
    opasnost
    Pročita čovek sve ove komentare i dođe do zaključka da su pešaci jedna opaka i nasilna sorta! Jeste da obično biciklisti voze po pešačkoj stazi, tj. trotoarima, a sada nekako ispada da oni mnogo više ugrožavaju nesrećne bicilikliste kada se slučajno ovi zateknu na svojoj, biciklističkoj stazi, a bahati pešak zakorači na nju! ! Kada bi neko sproveo pažljivo ispitivanje konstatovao bi da biciklisti najčešće voze po trotoaru i tamo gde postoji biciklistička staza. Ovaj događaj može da se uporedi sa onim: vest je kada čovek ujede psa, tj. u ovoj priči - kad pešak ide po biciklističkoj stazi, a normalno je kada biciklista vozi po trotoaru.
    Ipak treba imati na umu neke vrlo očigledne razlike: pešaci imaju samo dve noge, a ne dva ili četiri točka, pa ne mogu biti ni brži, a ni opasniji od onih s točkovima! Da se uopšte ne pominju godine i kako se ovde o starim ljudima govori! Treba imati na umu samo jednu sitnicu, svi će, brže nego što misle, postati starci!
  • @Комша

    24.06.2022 14:06
    Комша
    24.06.2022 • 13:10
    @Salle
    Da li biciklisti uopšte znaju da se moraju kretati samo desnom biciklističkom stazom, na svim bulevarima i svim ulicam koje imaju biciklističke staze sa obe strane? Primera radi, na bul. Oslobodjenja, od ž. stanice prema štrandu nije dozvoljeno ići levom biciklističkom stazom, a koliko njih se toga pridržava?
    ''''
    Свака стаза је двосмерна, осим ако није знаком одређена да је једносмерна. Исто као и сваки коловоз за возила било где. Ако није на почетку коловоза знак да је једнсмерна, подразумева се да је двосмерна.

    To nije tacno. Malo ste pobrkali jednosmerne ulice i kolovozne i biciklisticke trake po Bulevarima. Da li bi vam palo na pamet da vozite kolima Bulevarom u suprotnom smeru? Postoje biciklisticke trake koje su dvosmerne i one imaju isprekidanu liniju na sredini. Da, cak i Novom Sadu ih ima i one su kao takve i obelezene.
  • Dr. Strangelove

    24.06.2022 14:05
    Ni milijardu komentara ovde nece nista promeniti.
    I dalje ce svako terati po svom.
  • Bane

    24.06.2022 13:58
    Krivac
    Kad vam se tako nešto desi prvo pomislite MOŽDA SAM JA KREV.
    Videćete, deluje. Četvrti put vam se neće desiti.
  • Vladan

    24.06.2022 13:53
    @Zoran

    Slobodno izađi, nemoj da se stidiš... Barem jednom, pa ako ti se svidi može i ponovo.
  • Zoran

    24.06.2022 13:29
    Kao vozač, biciklista i pešak, svaki, ali bukvalno svaki dan dolazim u iskušenje da izađem iz kola i nalupam nekog pešaka, studenta ili biciklistu koji najbezobraznije prelaze na crveno na raskrsnici između Bulevara cara Lazara i Fruškogorske. Još sa sve slušalicama u ušima. A ima me, 115kg nevolje. Ko ne prolazi tuda često se zbuni i skroz zakoči te napravi u najmanju ruku kolaps. Sa sve saobraćajnim kamerama za koje niko nije utvrdio da rade, da to neko gleda i naravno koliko koštaju i ko je munuo lovu.
    Posebno se kao biciklista grozim vožnje bicikla pešačkom stazom kada ne postoji biciklistička staza, što je manir 80% bici populacije.
    Mi smo jedan ozbiljno nevaspitan i pogan narod.
  • Android 17

    24.06.2022 13:29
    @PajO
    To što tvrdite da bicikl treba pregurati je i tačno i nije. Bicikl treba pregurati tamo gde ne postoji BICIKLISTIČKI PRELAZ (obratite malo pažnju), a takav prelaz postoji na 99% ukrštanja staze i kolovoza.
  • milicica

    24.06.2022 13:26
    krivac ili ne
    Nije vazno trenutno jer hvala bogu baka je dobro.Momak je dobar decko i uradio je sve kako i inace treba. Vecina komentara se obrusila po mom na najugrozenije a to su p e s a c i.Na semaforima vrebaju automobilisti, vozaci pa moras imati cetvoro ociju. Dva puta sam na semaforu i zelenom mogla poginiti.Na trotoaru s preda ili sa ledja vas vrebaju biciklisti gde nema staze a cak i ako ima. Ne postuju smerove voze i levo i desno a o psima i dugim povocima i da ne govorim a stari ljudi su sa oslabljenim vidom sluhom i naravno oslabljenim kretanjem ali svi ce ostariti i doziveti. Moraju i stari i bolesni ziveti i kretati se .
  • Qwerty

    24.06.2022 13:24
    Ne treba odmah okriviti dostavljača, to je saobraćaj i nažalost nesreće se dešavaju ali je činjenica da pojedini biciklisti ne shvataju njihovu ulogu u saobraćaju i to da su oni slabo vidljivi(još manje od motora). Pojedini samo dignu nos i uleću u raskrsnicu umesto da uspore i malo više povedu pažnje o ostalim učesnicima.
    Nedavno sam imao situaciju gde mi je wolt iz sporedne ulice izleteo na pešački. Sreća pa imam nove gume jer je falilo 10cm da ga udarim a vozio sam max 30km/h (doduše i on j vozio sličnom brzinom)
  • ex chapman

    24.06.2022 13:19
    pacifizam
    predvini defile razumevanja za biciklistu (i nula razumevanja za povredjenu baku!), ali u sustini medvedja usluga
    kao sto sam vec rekao, a izgleda moram da ponovim onima koji sede na usima - ko zeli da promovise biciklizam najvise mora da poradi na svesti i savesti biciklista. to su sve normalni novosadjani, ali im je neko usadio u potsvest da oni nisu duzni da paze, vec je to obaveza svih drugih. zao mi je, ali pravite samo kontraefekat i doprinosite smanjenju bezbednosti biciklista (i svih ostalih) u saobracaju
    ja pa ja je stav koji je vrlo prijemciv "nasem mentalitetu". zato nam tako i ide - u svim oblastima
  • Милан

    24.06.2022 13:14
    Када је последњи пут бициклиста ударио некога у НС? Смирите страсти такве ствари се дешавају свуда.
  • Hm

    24.06.2022 13:12
    Bako
    Javi se advokatu za štetu.
  • June

    24.06.2022 13:11
    A
    I za ovo su Dobrim delom odgovorni nasi prostorni planeri, urbanisti i ekipa. Neka neko konkretizuje ali razumemo se.
  • Комша

    24.06.2022 13:10
    @Salle
    Da li biciklisti uopšte znaju da se moraju kretati samo desnom biciklističkom stazom, na svim bulevarima i svim ulicam koje imaju biciklističke staze sa obe strane? Primera radi, na bul. Oslobodjenja, od ž. stanice prema štrandu nije dozvoljeno ići levom biciklističkom stazom, a koliko njih se toga pridržava?
    ''''
    Свака стаза је двосмерна, осим ако није знаком одређена да је једносмерна. Исто као и сваки коловоз за возила било где. Ако није на почетку коловоза знак да је једнсмерна, подразумева се да је двосмерна.
  • Evo i

    24.06.2022 13:05
    Mene
    U saobraćaju učestvujem i kao vozač i kao pešak i kao biciklista. Zbog cene goriva i uzasnog nerviranja zbog katastrofalnog saobraćaja i nedostatka parkinga predjoh na bicikl. Sada već pijem lekić za smirenje. Od bahatosti pešaka, dostavljača, vozača više se ne može živeti.
  • Pop

    24.06.2022 13:03
    Prvenstvo
    Mislim da bi dostavljacima trebalo dati prvenstvo prolaza na biciklistickoj stazi jer oni su tu poslom da zarade koji dinar ,a ne kao neki sto ne znaju sta ce od sebe pa setaju biciklistickom stazom .
  • @ex chapman

    24.06.2022 13:01
    ex chapman
    24.06.2022 • 11:56
    biciklizam
    to sto je obisao baku je lep. to sto ju je udario nije lepo. narocito sto tvrdi da nije gledala ni levo ni desno. kako je on to mogao da primeti kad je isao 70 na sat? a ako jeste primetio to znaci da se kretao dovljno sporo i bio dovoljno daleko da je mogao da se zaustavi. polazeci od pretpostavke da je u pitanju normalan covek koji bi se zaustavio da ne udari baku, zakljucujemo da on nije video da li je ona gledala ili ne. a kad neko ima 75 godina valjda zasluzuje malo obzira dok pokusava da se pregega preko biciklisticke staze.
    biciklista ju je udario ne zato sto je los covek, vec zato sto su ga ucili da je biciklista Bog i da ne mora da pazi ni na slabije ni na jace od sebe, vec samo da jurca!
    obaveza je svih udruzenja biciklista i svih koji promovisu biciklizam (koji jeste plemenita alternativa za gradski saobracaj) da uce bicikliste da je postovanje drugih ucesnika u saobracaju najvaznije za bezbednost svih. jedini razlog zasto nema vise nesreca je sto svi ostali su vec navikli da moraju da paze na bicikliste. kada bi se svi u saobracaju postali ponasali kao biciklisti i kad bi bilo vise biciklista nego sada, broj udesa bi nazalost bio porazavajuc

    Nalupetao si se, a da nisi procitao dalje od naslova. Kakvih 70km na sat? A koliko god da sporo vozis, osim da guras bicikl ne mozes da stanes u mestu ako ti se neko izmedju parkiranih kola provuce i izleti ispred tebe.
  • @Salle

    24.06.2022 12:55
    Salle
    24.06.2022 • 12:00
    Da li biciklisti uopšte znaju da se moraju kretati samo desnom biciklističkom stazom, na svim bulevarima i svim ulicam koje imaju biciklističke staze sa obe strane? Primera radi, na bul. Oslobodjenja, od ž. stanice prema štrandu nije dozvoljeno ići levom biciklističkom stazom, a koliko njih se toga pridržava?

    To je tacno! Postoje doduse i dvosmerne biciklisticke trake, ali ih nema na mnogo mesta u gradu. Ali i za biciklove vazi isto kao i za automobile, ako traka nije dvosmerna vozi se sa desne strane ulice u smeru kretanja. Pricam ovo kao biciklista, mada verujem da barem 80% biciklista niti zna, niti obraca paznju na to i jos me svaki put besno gledaju i nece da se pomere kada mi idu u susret, a voze u stvari kontra stranom.
  • neko

    24.06.2022 12:53
    Pešaci>Biciklisti>Automobili
    Vrlo jednostavno
  • Čitam

    24.06.2022 12:53
    komentare i ne mogu da se ne zapitam u kakvom to okruženju živim gde svako svakom smeta i gde dominira animozitet, netolerancija i prebacivanje krivice i odgovornosti sa pešaka na bicikliste i obrnuto. Ostrašcenost sigurno nije znak saobracajne kulture a to je jedino što vam nedostaje bez razlike kojim grupama učesnika u saobracaju pripadate.
  • Pravnik

    24.06.2022 12:51
    Idem peške,gradskim,vozim auto,bicikl....Ali ubedljivo su pešaci najgora klasa u saobraćaju...Nista ne gledaju,samo idu gde su zamislili,mnogi nemaju uopšte naviku da pogledaju na put,pogotovo biciklisticku stazu.Nije problem u prevoznim sredstvima,vec u glavi ljudi.Ako si bahata budala i kada ideš peške ces napraviti glupost.Baki brz oporavak,dostavljacu sve najbolje.
  • msl

    24.06.2022 12:48
    Biciklisti su bezobzirni, ponašaju se kao u filmu Brzina - bukvalno kao da ne sme da zaustavi kretanje, a kamoli da siđe s bicikla. Tamo gde nema biciklističke staze (a sve češće i gde ima!), jednostavno bahato voze po trotoaru, malo ko se uključuje u saobraćaj. Zvono se retko koristi, iako pešaci na trotoaru (pogotovo stariji svet i deca) ne očekuju, a često i ne opažaju da im neko prilazi s leđa ili naglo preseca put. Naši urbanisti su ponegde problem biciklističkih staza rešili tako što su oduzeli veliko parče od trotoara, tako da veće porodice s decom ili stariji ljudi s pratnjom, uopšte ne mogu da šetaju trotoarom, može po dvoje ljudi maksimalno. Na biciklističkoj stazi se mogu videti i sasvim mala deca, još nesigurna u vožnji, ali i skuteri, trotineti i naravno, dostavljači, i svi voze prilično pogibeljno, i u svim smerovima. Slažem se da su pešaci nenavikli da obraćaju pažnju na bicikliste, ali ni biciklisti nisu Bogom dani, pa da im se svi uklanjaju, čak i na trotoaru.
  • Luidji

    24.06.2022 12:47
    Pešaci nemaju osnovnu kulturu ponašanja u saobraćaju. Nisam biciklista,nemam nameru ni da budem. Ali oni su gazde na svojoj stazi. Pešaci moraju biti pažljiviji mnogo. Njemu naklon jer nije tužio babu sto mu je izletela. Očekujete da stigne vruća hrana na adresu a onda se bunite kao da je vozio 200 km/h
  • Neces ti meni

    24.06.2022 12:47
    Vredi za sve: vrucina koja utice na nerve, bahatost, neprilagodjena brzina, nekultura, primitivizam, osionost, namerno ometanje drugog u saobracaju, totalno odsustvo bilo kakve empatije ka drugom, inacenje, nekakvo dokazivanje superiornosti, mrznja, zloba, frustracije, uverenje da sam jedini u pravu, ...
  • MiRa

    24.06.2022 12:42
    istina
    Ljudi su neoprezni, narocito ako prelaze semafor ili izlaze iz busa. Kao bez glave, uopste ne gledaju kuda se krecu. Biciklisticka staza je za bicikle, ako pesak prelazi tu stazu, mora prvo stati i pogledati na obe strane, kao kad prelazi cestu. Zao mi je zene, najiskrenije, ali biciklista nije kriv, on je u svojoj traci bio...i nije vazno koliko je brzo vozio, nesto ne znam da na tim stazama postoji ogranicenje brzine za bicikliste.
  • Belic

    24.06.2022 12:36
    Za komentare tipa "sutra će neko dete izleteti na biciklističku pa poginuti", predlažem da i vozovi uspore jer će sutra neko dete izleteti na šine. Biciklističkom se odvija saobraćaj, baš kao i na putevima. Na roditeljima je da edukuju decu da ne istrčavaju na biciklističku, put ili šine.
  • Lee

    24.06.2022 12:30
    ludi i zbunjeni
    U saobraćaju učestvujem kao pešak i kao biciklista. Sve više je dostavljača koji jurcaju i kroje staze po svom, bahatih vozača automobila, ali se pešaci ubedljivo najviše baškare i imaju najmanje obzira. Kritična jedna masa. Pogledati levo i desno pre nego što kroče na ulicu ili stazu - ne daj bože! Drugi neka paze. Sačekati još 5 sekundi da se upali zeleno. Čemu? Samo iskaču kao teletabisi. Nije dovoljno prilagođavanje brzine i redovan oprez. Dobre kočnice, još bolji refleksi i puka sreća ponekad.
    Više puta sam gledala kako majke s decom i/ili kolicima opušteno prelaze na crveno. Na vrlo prometnim saobraćajnicama. Ko to prati i sankcioniše? Zvonce (ako za njega ima vremena, bolje kočiti) većina pešaka vrlo uspešno ignoriše... Bolje da vozim auto (i nosim kratku kosu!)
  • Nemanja

    24.06.2022 12:28
    @Biciklistkinja
    24.06.2022 • 10:47
    "Starije osobe i zene sa malom decom se ponasaju kao da drugi treba da vode racuna o njihovoj bezbednosti."


    Iz tvojeg mudrog komentara zraci velika ljubav prema starijim osobama.
    I ti ces jednog dana biti medju tim osobama.
  • djura

    24.06.2022 12:27
    samo po zakonu
    Dokle vise izivljavanje biciklista! Ja setam gde ja hocu, pa i po biciklistickoj stazi, a oni neka paze, jer tako kaze zakon. S druge strane, kad vozim kola volim da pokupim na haubu ove trotinedzije jer me nerviraju i ne pokriva ih zakon.
  • Ahab

    24.06.2022 12:26
    Svuda u Evropi-Holandija, Nemacka, Belgija, Madjarska, Slovenija, etc. biciklisti voze izuzetno brzo i agresivno.
    U Amsterdamu pesaci posebno trebaju obratiti paznju, jer tamo bukvalno svi verglaju za ovdasnje pojmove sumanuto brzo.
    Biciklisticke staze imaju status i tretman pravih saobracajnica i setkanje po stazi tamo-amo niti ko upraznjava niti je preporucljivo to raditi.
    Pesaci su tamo stekli naviku da uvazavaju bicikliste kao i bilo koje druge ucesnike u saobracaju i niko se ne setka po stazi za bicikle.
    Cini se da jedino ovde i vozaci, a pesaci pogotovo, smatraju bicikliste dokonim jebivetrima.
    Mada ima istine u tome da ovde mnogi voze polu-ispravne ili neispravne bicikle, da bespotrebno jurcaju kao sumanuti i da ne postuju pesake ni najmanje. Kej je najproblematicniji, pogotovo potez od brodogradilista do spomenika zrtvama racije.
    Tu ima morona koji biciklom valjds pokusavaju da probiju zvucni zid, sa sve slusalicama u usima.
    U principu-luda, naopaka i simulirana drzava, pa tako i sve ostalo.
  • Vlada

    24.06.2022 12:24
    @Salle

    Ovo je apsolutno netačno. Ne postoji saobraćajni propis koji to diktira, a konfuzni znaci postavljeni po bulevarima ne mogu da anuliraju 40 godina biciklističke prakse u Novom Sadu. Uostalom, na nekim mestima su direktno u suprotnosti sa tim "propisom", kao npr. na bul. Cara Lazara na Limanu 4 - gde zapravo zaista ne možeš da ideš dvosmerno zbog širine staze, a znak pokazuje da je dozvoljeno.
  • Jovan

    24.06.2022 12:23
    Komentar
    U opisanoj sitruaciji sam bio vise puta, samo sto mi niko nije izleteo na stazu sa prkinga na dovoljno maloj udaljenosti da bih ga udario vec sam stigao da odreagujem. Desava se cesto da ljudi koji nisu iz Novog Sada ili drugog grada koji ima uredjenu biciklisticku infrastrukturu, sam sam izvtakvog grada, ne znaju da moraju da obrate paznju na staze.
  • NsCabo

    24.06.2022 12:19
    @Deda
    Pa da su novosadski vrli neimari imali malo mozga ne bi na svakih 5-10 metara pravili kanale za odvod vode (moglo je to i ispod trotoara da ide), zbog čega mame guraju kolica po biciklističkim stazama.
  • zzzz

    24.06.2022 12:14
    Stari prave probleme
    Treba da se ogranici kretanje starijih osoba jer slabije vide, slabije cuju, a stalno nekud zure. Treba im zabraniti kretanje u spicevima od 13 - 17h. kad je saobracaj najzivlji. Na taj nacin bi bili zasticeni od jurnjave biciklista i automobila.
  • @Daca

    24.06.2022 12:12
    ne mogu da verujem da neko može takav komentar da napiše!?!? Ovakvo (ne)razmišljanje je zaista žalosno.
  • Branko

    24.06.2022 12:11
    Zakon
    Pod hitno doneti zakon za elektro bicikle,95%dostavljaca voze ove el.bicikle i tome se mora stati na put ako zelimo bezbednu voznju!
  • @Ana

    24.06.2022 12:07
    Ne razumem sta tacno ne umanjuje, cin obaranja, krivicu, nameru da je polomi?? Pa ako je tacno to sto je izjavio onda moras znati da kad neko izleti naglo ispred tebe male su sanse da to izbegnes. Komentar ti je kao da se namerno zaleteo na baku, svasta...
  • Biciklista pacifista

    24.06.2022 12:02
    Ovde u komentarima kao da niko nije pročitao tekst, a rekla bih i da nisi nikad seli na bicikl. Želim im da pokušaju, a onda srećno sa zaobilaženjem svih koji kao kokice iskaču na biciklistički stazu. Nekad mi se čini kao da čekaju skriveni iza automobila i onda "bu!" Nebrojeno puta sam mogla da stradam i kao pešak i kao biciklista zbog pešaka koji misle da je ceo svet njihov.
  • Salle

    24.06.2022 12:00
    Da li biciklisti uopšte znaju da se moraju kretati samo desnom biciklističkom stazom, na svim bulevarima i svim ulicam koje imaju biciklističke staze sa obe strane? Primera radi, na bul. Oslobodjenja, od ž. stanice prema štrandu nije dozvoljeno ići levom biciklističkom stazom, a koliko njih se toga pridržava?
  • Joska

    24.06.2022 11:58
    I love my bike
    Vozim bicikl od kada sunce pokaže svoje prve zrake ,pa dok mi se ruke ne počnu mrznuti ,svaki dan do posla i sa posla u proseku 19 km svaki dan .Prelazim Klisu,Naselje,higijenski,Grbavicu preko M Gorkog do radničkog i tako svaki dan 2 puta. Činjenica je da pešaci definitivno kao muve bez glave, izlazeći iz busa ili kako god, prelaze tamo gde im odgovara i ne udostoje se da provere da li možda ugrožavaju time i sebe i druge.Zvonce nekada upali ,ali bolje je predupređivati. Veći problem su vozači i vozila. Parkira se na stazu,blokira ti prolaz,prednji deo auta je po pola metra na biciklističkoj ,u kružnom blokira ne samo pešački prelaz nego biciklističku stazu,a čeka ne pomera se. Tih pola metra,metar njemu ništa ne znači,niti će brže proći,ali i meni kao biciklisti i pešacima puno znači da ne pravimo veleslalom kroz vozila.Sa dostavljačima, generalno , nisam imao problem do sada nikada,uvažavamo jedni druge,sklonim se kada žure,obiđu me prethodno upozorivši me. Mislim da je rešenje malo više obratiti pažnju,a vozače bih zamolio da nam ostave staze prohodne. Biciklisti predupređujte situacije,zvoncem,usporavanjem,praćenjem situacije. Toliko od mene.
  • ex chapman

    24.06.2022 11:56
    biciklizam
    to sto je obisao baku je lep. to sto ju je udario nije lepo. narocito sto tvrdi da nije gledala ni levo ni desno. kako je on to mogao da primeti kad je isao 70 na sat? a ako jeste primetio to znaci da se kretao dovljno sporo i bio dovoljno daleko da je mogao da se zaustavi. polazeci od pretpostavke da je u pitanju normalan covek koji bi se zaustavio da ne udari baku, zakljucujemo da on nije video da li je ona gledala ili ne. a kad neko ima 75 godina valjda zasluzuje malo obzira dok pokusava da se pregega preko biciklisticke staze.
    biciklista ju je udario ne zato sto je los covek, vec zato sto su ga ucili da je biciklista Bog i da ne mora da pazi ni na slabije ni na jace od sebe, vec samo da jurca!
    obaveza je svih udruzenja biciklista i svih koji promovisu biciklizam (koji jeste plemenita alternativa za gradski saobracaj) da uce bicikliste da je postovanje drugih ucesnika u saobracaju najvaznije za bezbednost svih. jedini razlog zasto nema vise nesreca je sto svi ostali su vec navikli da moraju da paze na bicikliste. kada bi se svi u saobracaju postali ponasali kao biciklisti i kad bi bilo vise biciklista nego sada, broj udesa bi nazalost bio porazavajuc
  • Hitna mera

    24.06.2022 11:55
    Biciklisti maltretiraju pešake
    Bahatost biciklista ozbiljno ugrožava pešake. Pogotovo od kako im je dozvoljeno da voze kroz pešačku zonu, a oni posle nastvili da voze trotoarima svih ulica.
  • Jovan

    24.06.2022 11:48
    Više tolerancije i pažnje u saobraćaju od strane svih učesnika. Lep gest bicikliste, brz oporavak baki.
  • PajO

    24.06.2022 11:39
    D
    Ni biciklisti ne gledaju kad voze,misle da imaju prvenstvo prolaza spram auta a zapravo kad voze nemaju jel su ucesnici u saobracaju,samo ako guraju bicikli imaju prvenstvo. Zato preko raskrsnice ko decu su nas ucili da preguramo bicikli moraju nam stati,kad vozimo ne vodimo se tako.
  • Дејан

    24.06.2022 11:38
    Дечка виђам стално, баш вози пажљиво, није његова кривица што бака није гледала
  • stara mimi

    24.06.2022 11:38
    Lepo je što je posetio baku.
    Na osnovu podataka koje imamo, ako je tačno to što je bicilista rekao, ovaj slučaj je zaista splet nesrećnih okolnosti.
    Međutim, u gradu je situacija u saobraćaju jako loša i za to su odgovorni svi učesnici, uključujući i bicikliste. Grad reklamira vožnju biciklom, što je dobro, ali ništa ne radi na edukaciji biciklista. Ima dosta odgovornih biciklista, ali ima i onih koji jurcaju i dovode pešake u opasnost. A jurcaju ne samo po biciklističkim stazama, nego i po pešačkim zonama. Crvene biciklističke staze na kojima je dozvoljena vožnja bicikla bez zaustavljanja su naročito besmislene na glavnim raskrsnicama. Predstavljaju opasnost i za pešake (koji ni do autobusa ne mogu da dođu) i za bicikliste (jer automobili koji imaju uslovno jednostavno ne mogu da ih vide kada velikom brzinom prilaze putu).
    Mislim da bi trebalo dosta raditi na edukaciji biciklista, vozača i pešaka. Više poštovanja prema drugima je jedini način da se spreče nesreće.
    A baki želim sve najbolje!
  • BOLENS

    24.06.2022 11:32
    Sposobnost
    Trebalo bi uvesti reda u ovo pitanje. Svako seda za bicikl. Morao bi postojati neki dokument da si psihofizički sposoban upravljati istim. Stariji ljudi na biciklu su velika opasnost. Rasejani, nestabilni... Klinci opet jure kao sumanuti. Kakav je krkljanac bice neophodan takav papir - dokument i za pesake.
  • Ciko

    24.06.2022 11:29
    Da ne govorimo o tome kada voze po bulevarima...
  • NS

    24.06.2022 11:24
    Nekada prosto ne mozes izbeci. Ja sam prisustvovao slicnoj situaciji samo kod pijace. Devojka je izletela i srusila drugu devojku na biciklu. Sva sreca pa ni jedna nisu bile povredjene. Pogotovo kod Futoške pijace tamo kod svercerskih kombija oko stanice treba paziti. Pesaci tu pretrcavaju bulevar ko kozorozi i onda samo zakorace iz parkiranih automobila direkt na stazu.
  • Vlada

    24.06.2022 11:20
    O čemu bi se pokretala diskusija? Čovek je vozio savršeno po propisima, a baka je uradila ono što stotine ljudi svakog dana radi na tom potezu - bez trunke pažnje je iskočila pravo pred vozilo u pokretu.
  • Svetlana

    24.06.2022 11:20
    Dostavljač je iskreno i emotivno opisao događaj i svoje činjenje. Verujem da mu nije bilo lako ali je pokazao da mu je stalo. Neka svako od nas zamisli sebe u toj situaciji.

    Važno je sagledati situaciju u celosti i razumeti kontekst pre nego što napadnemo i osudimo bilo koga.
  • Nataša

    24.06.2022 11:18
    Pogrešan smer
    Mnogi voze biciklove u suprotnom smeru od redovnog saobraćaja, pa i ja. Ovde je u pitanju jurcanje, a kako je i sam učesnik objasnio, vozio je veoma brzo u smeru iz kojeg se ne očekuje nailazak bicikla. Njegova isključiva krivica.
  • Marija

    24.06.2022 11:16
    Dostavljac
    Zasto ne napisete naziv dostavljaca??????
    I zasto se ne pokrene peticija da mogu da se prijave takvi neodgovorni dostavljaci?
  • B

    24.06.2022 11:16
    Na zalost
    Ne pazi niko, ni pesaci, ni vozaci, ni biciklisti...
    A tek o biciklovima i trotinetima na struju koji ide 50 60 km na sat, po biciklistickoj, i ne cuju se, da ni ne pocinjemo...
    Klinkama na rolerima sa slusalicama u usima...
    A svi nervozni, i kao negde zure...
  • qčka

    24.06.2022 11:15
    bicikl vozim celu godinu, samo kad je sneg i zaleđeno ne.
    pešaci uopšte ne gledaju kad prelaze biciklističku, šetaju po njoj opušteno, nekad po dvoje, automobili biciklistu kao da ne priznaju u saobraćaju, a ovi mlađi i dostava često voze kao kamikaze. voznju auta po gradu neću ni da komentarisem
  • Deda

    24.06.2022 11:12
    Bike staza je za bicikliste a ne za pesake, a pogotovo ne za mame sa kolicima sa bebom.
  • rfaw

    24.06.2022 11:10
    Danas sam imao situaciju sa babom. Vozim bicikli kroz Rumenacku i neka baba izadje na biciklisticku stazu i okrene se i vidi me dok sam bio udaljen 20 metara od nje i stoji na jednom polovini staze.. Nije problem obici je ... kad sam prisao na pet metara baba pocela da se bezi sa staze a sa staze tako sto se preprecava meni ispred bicikla... A da je ostala na mestu, obisao bi je najnormalnije... Koci, izbegavaj babu, sve proslo ok.. Stariji ljudi su kao deca, ne gledaju, ne rasudjuju bas najbolje.
  • Bb-ns

    24.06.2022 11:05
    Za dostavljač nema pravila, i zakona. Voze u kontrasmeru, očekuju da će se vozači skloniti, a po centru, i bulevarima voze katastrofa.
  • Dule

    24.06.2022 11:05
    I pesaci i biciklisti su postali nenormalni nema boljeg izraza...Ja makar 5 puta dnevno opomenem nekog iz auta..Ne moze neko slusalice da stavi i da ide na pesacki prelaz bez da pogleda i levo i desno pa ja sam jednom momku koji je to uradio rekao covece nece niko drugi stradati nego ti.. Kako bre bez gledanja mozes u punom hodu da udjes na pesacki bez semafora i da ne gledas..Biciklisti voze kao da je njihov ceo svet i nevidjeno se ljute ako oni nisu prioritet svih prioriteta.Dostavljaci hrane ne voze bicikle nego lete sa biciklovima.Ja razumem zelju da se zaradi sto vise ali ipak dajte malo paznje i prema drugima.
  • usput

    24.06.2022 11:04
    komentar
    Ne želim da branim nikoga ali je vrlo teško biti pešak u Novom Sadu.Nema nikakvog pravila ni reda u vožnji bicikla.Biciklisti se voze levom i desnom stranom ulice u oba pravca tako da je vrlo nezgodno kontrolisati biciklističku stazu u oba pravca.Kao i u ostalim sferama života tako i u ovoj NEMA NIKAKVOG REDA pravila ponašanja moraju da postoje da bi se poštovala i olakšala nam, život.
  • PoP

    24.06.2022 10:58
    ...
    Saobraćajna nepismenost, bahatost i bezobrazluk većine učesnika u saobraćaju su rezultat svega ovoga.
  • Komšija

    24.06.2022 10:58
    Svi
    Biciklisti, posebno dostavljači često voze prebrzo i neoprezno po sebe i druge. Ne obraćaju dovoljno pažnju ni na druga vozila ni pešake. S druge strane pešaci iskaču na biciklističku stazu i nekada ih stvarno nije moguće uočiti na vreme. Vozim automobil, bicikl i pešak sam. Svi moramo bolje i moramo biti bolji!
  • voper51

    24.06.2022 10:57
    nepažnja
    Ne mogu, a da se ne složim sa biciklistom.
    Pešaci vrlo često izlete na stazu, ne gledaju, ne čuju zvono bicikla, razgovaraju telefonom. Veliki problem su stariji ljudi koji na stazu izlaze bez imalo pažnje, a nit čuju, nit vide dobro.
    Ali, tačno je i da dostavljači po biciklističkoj stazi voze suludom brzinom. Tih 22km/h je taman maksimalna brzina na kojoj elektromotor bicikla prestaje sa asistencijom (imam takav). Ta brzina nikako nije opuštena vožnja, pogotovo na uzanoj, zakrčenoj stazi širine 2 metra.
    Često me, vozim 15-15 km/h, obiđu dostavljači sa više od 40 km, imaju preuređene motore koji možda mogu i 50km/h. Ili trotineti, koje sa malim točkovima voze brže od 30km/h. Jedna manja rupa i leti 10 metara.
    Rešenje je u kaznama, kako za pešake, tako i za bicikliste i trotinetaše. Potrebno je stvarno da ljudi paze, kako na sebe, tako i jedni na druge.
    Vozim bicikl već dugo, tokom cele godine i znam šta pričam.
  • posmatač

    24.06.2022 10:56
    Po ulicama baulja gomila starih ljudi koji niti vide dobro, niti čuju dobro, niti znaju propise. Viđam invalide sa hodalicama i one u kolicima koji prelaze bulevar preko duple pune i to preko raskrsnice. Danas vidim oca na trotinetu na kojem je sa njim i malo dete, takođe preko bulevara i duple pune. Jedna žena redovno pretera bicikl preko prelaza i onda se 3 puta prekrsti, ne zezam se. Pre neki dan otac na skuteru vozi devojčicu od 5-6 godina, sedi iza njega, jedva se drži za struk, bez kacige (iako ni sa kacigom ne sme), a on magarac sa kacigom, itd... Policija umesto što rutinski maltretira vozače kola kao da su sumnjivi jer voze kola, treba malo da se pozabavi pešacima, trotinetistima, biciklistima, skuteristima...
  • Nimbus

    24.06.2022 10:55
    To se meni desava bukvalno svaki dan. Narocito na Bulevaru. Imao sam srecu da nikog nisam oborio. Iskorace ljudi iza auta, zbuna... bez gledanja. Ranije im viknem "Izadji tako na put bez gledanja", prestao sam. Nekad se izvinu, nekad ni ne podignu glavu. Jednom su mi dve devojcice iskoracile, nisu vislje od haube auta, dok im je mama vadila nesto iz gepeka. Us..o sam se, jedva izbegao. Nemamo kulturu saobracaja. Naravno, ima i biciklista koji neoprezno voze, ne kazem. Ali to da pesaci bez gledanja iskorace na biciklisticku, non-stop. A kad se neko ozbiljnije povredi, kao ova gospodja iz teksta, onda ce se podioci kuka i motika.
    Samo cekam "antibicikliste" da opletu po komentarima.
  • Ako ćemo iskreno

    24.06.2022 10:55
    Ali bez neke teške
    Pljuvačine.
    Pešači generalno ne gledaju kuda idu, velika većina pešaka uopšte nema osećaj za prostor u kom se nalazi, i to se može videti ne samo kod starijih osoba, nego i kod mladjih ljudi. Da se razumemo, ja vozim i kamion, i auto, i biciklista sam, ali sam isto tako i pešak, i takođe sam, uhvatio sam sebe da kao pešak pogrešim i napravim manju grešku u smislu da na vreme ne pogledam dali mi neko ide sa leve ili desne strane na bici stazi. S druge strane se trudim da ispoštujem semafor kad je svetlo crvene boje i sačekam tih 60 sekundi plus minus. Problem pešaka, kao i vozača bilo koje vrste,mislim, da se ne može rešiti, barem u ovakvim situacijama gore napomenutim klasičnim zakonom o pravilu u saobraćaju, jer ovo je nešto sto se dosta cesto dešava, a nije klasična situacija kao na semaforu ili na raskrsnici gde neko nije stao na crveno ili ispoštovao pravilo desne strane/znak stop itd. Mislim da ovo više spada u onu kategoriju "svest" vozača i tolerancije i poštovanja u saobraćaju, jer uvek strada najslabiji učesnik ili učesnik koji ide glavom bez obzira u saobraćaj. O bahatosti, ne poštovanju, šta ti meni znaš ti ko sam ja, zvaću tatu itd možemo do sutra i nećemo ništa promeniti jer je to na nekom drugom nivou.
    Eto, voleo bih da čujem komentare ostalih članova ovog portala, ali ako može, da se međusobno ne pljujemo, jer onda ova tema nema smisla.
  • Zla...

    24.06.2022 10:52
    Lepo je...
    .... u čitavoj ovoj nesreći, što se biciklista poneo korektno. Nije, po svemu sudeći, ni kriv. Ali, pokazao je kako to treba.
    Sa druge strane, najviše me ljute biciklisti koji voze suprotnim smerom biciklističke staze, iako i na drugoj strani ulice postoji staza.
    Prirodno je da pešak koji prelazi bic. stazu pogleda levo i ne očekuje nikoga sa desne strane. Onda nastane problem.
  • ruza

    24.06.2022 10:47
    Treba postaviti semafore i za biciklisticke staze i oni su ucesnici u saobracaju. Vozi se brzo, nesmotreno i najcesce divljacki. Cak i na mestima gde su postavljeni znakovi. Kroz Zmaj Jovinu vise ne moze da se prodje od biciklista koji su zavladali prostorom. Za svaku pohvalu je sto sve vise ljudi koristi bicikle, ali to znaci da se mora regulisati infrastruktura sa adektvatnom saobracajnom signalizacijom.
  • Biciklistkinja

    24.06.2022 10:47
    Bila sam u slicnim situacijama i kao pesak i kao biciklista.Svi u gradu se ponasaju kao da su sami na svetu,narocito ako su zakonski u pravu.U ovom slucaju razumem biciklistu.Starije osobe i zene sa malom decom se ponasaju kao da drugi treba da vode racuna o njihovoj bezbednosti.Biciklisti oprez!
  • Alexa

    24.06.2022 10:46
    Zapažanje
    Poslednjih par godina sam primetio trend, kako kod pešaka, tako i kod vozača automobila da pri ulasku u raskrsnicu ili preleazak puta, gledaju prvo desno u dalju traku pa tek onda levo u bližu. Naravno, ako ne bulje u telefon, onda ne gledaju ni u jednu stranu
  • Daca

    24.06.2022 10:37
    Poseban problem kojim se ljudi malo bave je prisustvo majki i beba u kolicima ili guralicama na biciklističkoj stazi. Znam, i ja sam majka, teško je gurati sve to uz i niz visoke bankine na trotoaru ali ne može i ne sme drugačije. Mame se ponašaju kao da je potpuno normalno tako gurati kolica jer je njima eto tako lakše. Direktno ugrožavaju bezbednost deteta, svoju, pa i biciklista ili vozača skutera kojima smetaju.
  • Putar

    24.06.2022 10:28
    Vozim bajs, setam, vozim auto... ljudi generalno ne obracaju paznju na koji god nacin da se krecu. To je strasno, niko ni o cemu ne razmislja, samo kao zombiji idu ne obziruci se na bilo koga drugog.
  • Lale

    24.06.2022 10:26
    Pre svega, Novi Sad nema biciklisticku kulturu ma koliko se pricalo da ima! Ne propustanje roditelja sa kolicima i malom decom, invalida, ne propustanje pesaka, jurnjava, voznja kroz parkove, centar, itd...sve u svemu jedan javasluk i posao vise za policiju koja bi itekako trebala da se pozabavi kulturom voznje biciklova po gradu.
  • Buljko

    24.06.2022 10:24
    Kritična masa
    Da pešaci ne gledaju u 70% slučajeva je tačno.
    Da dostavljači na biciklistima jurcaju brže nego što je razumno u 70% slučajeva je takođe tačno.
    Na žalost, žena je nagrabusila ali postupak mladića je takođe pozitivan iako je sada malo kasno za to.
    Kritična masa umesto samo paradiranja da promoviše informisanje i upozoravanje građana na ovakve situacije.
  • NS

    24.06.2022 10:21
    Baki zelim brz oporavak. Cinjenica jeste da biciklisti jurcaju kao " muva bez glave" , pogotovo dostavljaci. I sama se uzasavam biciklista u saobracaju, i kao pesak i kao vozac automobila. Znamo i mi kao pesaci da se zaboravimo, pa prelazimo preko njihove staze, ali oni nisu spremni niti na jednu situaciju u saobracaju. Nemaju kulturu voznje i ne postuju pravila u voznji. Cast izuzecima, ali takvih je jako malo.
  • Ana

    24.06.2022 10:20
    To sto je obisao baku ni najmanje ne umanjuje cin njenog obaranja.
    Sta da je ne daj Boze preminula?
  • 65+

    24.06.2022 10:19
    bake.....
    deke, deca i svi ostali pesaci treba da obrate vise paznje na bic. staze. Stoji nemarnost ili neznanje, sta god. Posmatrajte pesacke prelazenpr. kod F. pijace! Haos blagi boze. Guzva, svi svuda zure a biciklisti jure.
  • boger

    24.06.2022 10:15
    Wolovorino
    Mislim da treba zabraniti dostavu na biciklima! Ma koliko to bilo jeftinije, praktično i ekološki, pitanje je dana kada če neko da pogine raznoseći pice. Vozači motornih vozila ipak moraju da imaju neku vozačku dozvolu koja daje kakvo-takvo znanje o saobraćaju. Ne tvrdim da biciklisti nemaju dovoljno znanja ali tvrdim da se prečesto ponašaju ne samo mimo saobraćajnih propisa nego i u suprotnosti sa običnim zdravim razumom. A nisu ni osigurani ...
  • 65+

    24.06.2022 10:14
    biciklisti....
    U globalu, zakon nije dobro osmisljen. Biciklisti voze kako im se hoce. Ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju. Najveci problem je sto je biciklistima dozvoljeno da preko pesackog VOZE bicikl. Postoje raskrsnice gde vozaci automobila moraju da stanu bas na bic. stazu da bi se ukljucili na glavni put (bez semafora) i onda pocinje izivljavanje bicikliste koji je naisao . SVI PESKE PREKO ZEBRE
  • podbara

    24.06.2022 10:12
    Pesaci izlecu na stazu, pricaju telefonom, ne gledaju ni levo ni desno, tako da je nemoguce izbeci ovakve situacije. Jedino da biciklisti guraju bicikle po stazi da ne nalete na gospodu bezobzirne pesake. Posebno kriticna su autobuska stajalista, to kad izadje iz busa ni levo ni desno
  • Комша

    24.06.2022 10:11
    Бициклиста је по закону возило, а ако удари пешака и направи му повреде то је онда кривично дело. Знам јер сам прошао кроз слично када сам оборио пешака који није гледао, и он је добио лаке телесне повреде. Али пошто је неко звао хитну, па дошла и полиција све је то отишло до јавног тужиоца и на крају сам платио неке новце у хуманитарне сврхе кроз опортунитет како бих избегао да будем кривично осуђен и имам досије. Тако да пазите шта радите. Исто важи и кад колима неког повредите.
  • Sima

    24.06.2022 10:10
    Mile
    Cim si biciklom u saobracaju, ti upravljas opasnim sredstvom a tu je onda i odgovornost. Da je izletelo malo dete od jedne godine, pitanje je dali bi prezivelo takav sudar. Stalno upozoravam na bahatu voznju biciklista koju niko ne kontrolise. To sto je obisao baku u bolnici veoma je odgovorno i lepo sa njegove strane.
  • 65+

    24.06.2022 10:09
    dostavljaci....
    Da li ste primetili koliko jure dostavljaci? Kako se bahato ponasaju? Unose bicikle u zgrade, vezu za gelendere, ostecuju vrata. Prebrzo voze a cesto ugrozavaju i vozace. Neki su cak spremni i na fizicke obracune.
  • Eee

    24.06.2022 10:09
    ...
    Naravno da ne gledaju pesaci ni levo ni desno. Neki se ne obaziru ni na zvocne jer ih apsolutno zabole za svet oko sebe!
  • ToDo

    24.06.2022 10:07
    Dovoljno je provozati se od Futoške do Štranda biciklom niz bulevar.
    Svako ko vozi bicikl često, svedok je kako pešaci kao zombiji šetaju po bici stazi iako imaju trotoar širi nego mnoge ulice u gradu.
    Ljudi prosto neće da pogledaju da li ide bicikl...

    Žao mi je što je došlo do nezgode naravno.
    I da se razumemo, dostavljači na biciklima bi morali malo se "obuzdaju" jer previše jure/žure ...
  • Nomad

    24.06.2022 10:07
    Vozim auto, motor, bicikl, idem i peške uglavnom. Dostavljači servisa za dostavu hrane jurcaju bez obzira na prevozno sredstvo i ne gledaju ni levo ni desno. Pre par dana sam zamalo udario jednog dostavljača kolima jer je izleteo na crveno za pešake na uglu Šekspirove i Bulevara cara Lazara. Donekle ih razumem, jer što više dostava obave, dobiće više novca. Ali to nije opravdanje za nepoštovanje saobraćajnih propisa.
    Drugo, pešaci na Bulevaru oslobođenja često šetaju po biciklističkoj stazi kao da je korzo, staju na biciklističku stazu bez da pogledaju da li ide bicikl.
    Biciklisti pak prave jednu drugu grešku, a to je da uporno voze stazom u kontra smeru od smera kreatanja saobraćaja sa te strane.
    I za kraj vozači automobila imaju stav "ja sam jači sad ćeš da vidiš" koji koriste da bi ispoljavali svoje frustracije, umesto da imaju stav "jači sam, zaštitiću". Nepropouštanje pešaka i upadanje u traku bez migavaca su deo dnevnog repertoara.
    Nije do prevoznog sredstva, do nas je. Ne razmišljamo o posledicama, jer je bitno "da sam ja u pravu", a šta će posle da bude - nije ni važno. Negde će mama, tata, stranka da zamažu i idemo dalje.
  • Vozac pesak

    24.06.2022 10:05
    Biciklisti se ponasaju kao da samo oni postoje, kao da nisu ucesnici u saobracaju. Prema zakonu moraju da sidju sa bicikla prilikom prelaska pesackog, voze kao sumanuti, pesaci od njih nisu bezbedni nigde.
    Skuteri i motori na biciklistickim stazama su tek prica za sebe! Za to bi zakonski trebalo uzimati dozvolu odmah na 6-12 meseci.
  • biciklista

    24.06.2022 10:04
    Kao vozač, pešak, biciklista, reći ću vam jedno - ne gleda apsolutno niko, ni levo ni desno! Pretrčavaju gde stignu a da ni ne pogledaju. Pešaci prelaze biciklističku, šetaju po istoj i još se ljute kad im sviraš. SVI jure. Nebrojeno puta sam stala kao pešak na sred pešačkog da propustim auto, u suprotnom verovatno ne bih bila među živima! Biciklisti takođe jure, jednostavno kultura u saobraćaju nam je ravna nuli. I mladim majkama bih savetovala da ne šetaju decu u kolicima po biciklističkoj - tu se odvija saobraćaj, kakav takav, ali saobraćaj. Imam decu, znam o čemu pričam. Nemojte da vam bude teško da malo podignete prednje točkove i da pređete tu bankinu.
  • Matori

    24.06.2022 10:03
    Lepo od njega
    Sad još samo da plati kaznu i gospođi odštetu, s' obzirom da se kretao u suprotnom smeru od zakonom dozvoljenog.
  • D

    24.06.2022 10:02
    Verovatno trenutak nepažnje i njegove i njene. Iako je brzina od 22km/h dozvoljena, ona uopšte nije naivna na stazi širine metar i nešto....a da, ZVONCE JE ČUDO! on ga sigurno nema na biciklu.
  • Podbarčan

    24.06.2022 10:02
    Bahato
    A vožnja bicikla kroz ulicu Kosovsku, Gundulićevu, itd, TROTOAROM je postala uobičajena pojava.
    Ako biciklistima ukažete da to nije u redu, uglavnom kažu "a gde da vozimo?" a često i "šta tebe briga?".
    Ima li neke vlasti koju to treba da je briga?
  • Novosađan

    24.06.2022 10:02
    Vozim bicikl preko 30 godina,žao mi je bake,ali pešaci ne gledaju gde idu,ni levo ni desno,ni zvonjenje ne pomaže,bahato i nekontrolisani su na stazi za bicikle,kao u majke sa kolicima sa bebom,pa žene sa kolicima za pijacu,ne Mare za bicikle,a trotoar za njih ne blizu,i šest puta šira od biciklističke staze ...!?Šta reći!?
  • xyz

    24.06.2022 09:57
    Dostavljac vozio 22 km/h, ili kako kaze najopustenije .... pa hajde necemo da se zezamo, lete kao sumanutu, pogotovo ovi sa elektro-biciklima, pritom cast izuzecima izuzetno su bahati i bezobrazni.
  • Bot

    24.06.2022 09:56
    Niti pesaci gledaju gde idu , niti biciklisti.Jedna opsta saobracajna nekultura i ne poznavanje propisa u saobracaju.
  • Johny

    24.06.2022 09:55
    Biciklisti se krecu neverovatno brzo, pogotovo Wolt i Glovo dostavljaci. Bice sigurno nekih fizickih obracuna ako im se ne stane na put! Takodje zasto se biciklisti u pesackoj zoni ne kaznjavaju?
  • Gale

    24.06.2022 09:50
    Tolerancija
    Bahatost biciklista je nedopustljiva.Malo tolerancija svim ucesnicima ne moze da skodi.
  • Nikola

    24.06.2022 09:44
    I pešak, i biciklista i vozač.
    ... sam. Svi treba više da pazimo.
  • Vozim sve redom

    24.06.2022 09:42
    Odlicna tema za raspravu. Da li su biciklisti najzaštićeniji u saobracaju? Imaju prednoat u odnosu na sve ucesnike u saobracaju i tako se ponašaju. Ja sam učio, dok sam polagao za test da su pešaci najslabiji, pa biciklisti, pa motorasi, automobili....i da se o slabijem mora brinuti bez obzira da li ima prednost ili ne. Mene je kao pesaka pre neki dan izvredjao biciklista jer on smatra da uvek ima prednost i da je biciklistička staza kao tramvajski kolosek, da svi moraju da brinu o biciklistima na biciklistickoj stazi, a da biciklista ne mora o nikome. Miislim da to nije tacno. Pozdrav svima.
  • Milan NS

    24.06.2022 09:40
    Krivim
    i pešake i bicikliste.

    1. Pešake jer nemaju kulturu prelaska biciklističke staze (potpno ista pravila kao prelaska kolovoza);

    2. Bicikliste jer sam i sam biciklista i znam kolika je preglednost na biciklu (osim ako si na BMX ili low rideru). Samim tim, biciklista u 99% slučaja prvi opaža pešaka i njegovo je da uspori i oprezno priđe budućoj situaciji upravo zbog ovog što se desilo u tekstu iznad. Međutim, prosečan biciklista će uvek obići (sporiji bicikl, pešaka, psa...) nego usporiti ili, ne daj bože, zakočiti i eventualno sići s bicikla kako bi se izbegla neželjena situacija
  • Aca

    24.06.2022 09:37
    Dostava
    Mnogi učesnici u saobraćaju primećuju i komentarišu da dostvljači na biciklima često krše mnogo saobraćajnih propisa žureći da što pre dostave isporuku. Borba za novac, brzina dostave... Ovde je u pitanju biciklistička staza a nađe se i pešak po koji...
  • obori :-)

    24.06.2022 09:36
    pesaci su dosadni
    pesaci su spori…
  • Av

    24.06.2022 09:34
    Pesaci ne gledaju, prelaze biciklisticku kao muve bez glave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna